
PENGENALAN
Program
kebuniti keluarga malaysia telah diluluskan oleh Mesyuarat Jemaah Menteri pada
15 Jun 2022 dan kini dikenali sebagai Program Kebuniti Madani. Program ini
dilaksanakan dengan kos sebanyak 30 juta dilaksanakan selama 4 tahun mulai tahun 2022 hingga
2025 dengan berpandukan Dasar Agromakanan Negara (DAN) 2.0 di bawah strategi untuk
menggalakkan amalan pertanian dan pengeluaran makanan secara mampan. Program
ini akan melibatkan projek tanaman, ternakan dan akuakutur yang meliputi
lokaliti setempat.
|
|
|
OBJEKTIF
|
1.
|
Meningkatkan aktiviti pertanian
komoditi sebagai gerakkan negara (nation move) ke arah sekuriti makanan
negara
|
2.
|
Meningkatkan pengeluaran kebun
komuniti (tanaman, akuakultur dan ternakan) untuk kegunaan sendiri dan
komuniti
|
3.
|
Mengukuhkan rantaian pengeluaran
sehingga pemasaran hasil pertanian komuniti
|
|
|
KRETERIA PROGRAM
|
1.
|
Golongan sasaran adalah komoniti, belia dan koperasi/
agenis
|
2.
|
Memanfaatkan tanah/ ruang/ bangunan di bandar dan pinggir
bandar dengan aktiviti pertanian/ akuakultur/ ternakan bagi golonan sasar
|
|
|
SYARAT-SYARAT KELAYAKAN UNTUK MEMOHON
|
1.
|
Warganegara Malaysia
|
2.
|
Berumur 18 tahun dan ke atas semasa
permohonan dibuat
|
3.
|
Terbuka kepada penternak baru dan
sedia ada (keutamaan diberikan kepada projek yang telah dijalankan/ sedia
ada)
|
4.
|
Dilaksanakan secara berkumpulan dengan
bilangan minimum 2 orang dua (2) orang peserta
|
5.
|
Mempunyai tapak yang bersesuaian
untuk aktiviti ternakan dan pemilikan yangb sah (ada dokumen milikan /
kebenaran penggunaan). Pihak DVS berhak untuk menolak permohonan jiak mendapati
lokasi tidak sesuai dan terdedah kepada kacau ganggu kepada orang sekeliling.
|
6.
|
Tidak pernah menerima apa-apa bantuan
dari DVS
|
|
6


PENUTUP
Perlaksanaan program kebuniti keluarga madani
merupakan inisiatif MAFS untuk melonjakkan program pertanian komuniti ke dimensi
yang lebih luas dari sekadar berorientasikan sara diri ke arah membantu meningkatkan
sekuriti makanan negara
Perlaksanaan ini akan menyokong usaha kerajaan untuk
memastikan bekalan makanan negara sentiasa mencukupi, menepati kehendak pasaran,
berkualiti dan selamat untuk dimakan selaras dengan Dasar Agromakanan Negara (DAN).